FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Cilla och Rolf Börjlind har tänkt ut många mord hemma i villan i Storängen.

Långlivat par i brott

Kultur & Nöje 10:11 | 19 september 2018

I sitt hus i Storängen har Cilla och Rolf Börjlind sina skrivbord en och en halv meter från varandra. Under drygt 20 år har de skrivit 35 kriminalhistorier tillsammans – manus till tv-serier och Beck-filmer, och romaner. Nu släpper de romanen ”Kallbrand” och har premiär för en ny tv-serie.

”Kallbrand” är den femte romanen om karaktärerna Olivia Rönning och Tom Stilton, och den andra säsongen av tv-serien ”Springfloden” börjar sändas i SVT på söndag. Serien baseras på den andra boken i serien. 
– Vi slutade den fjärde romanen med att en av huvudkaraktärerna begick ett mord, en blev gravid och en meddelade att han skulle sluta. Vi hade ingen plan för hur vi skulle fortsätta därifrån, men det var lite av en utmaning, säger Cilla Börjlind.

Det har gjort att karaktärerna är mer i fokus i ”Kallbrand” än tidigare, där brotten, och frågor som varit aktuella i samhällsdebatten, varit bärande. 

Prestigelöshet viktigt
Böckerna kommer till utifrån en pratperiod på ett par månader.
– Då skapar vi tillsammans hela historien. Sedan skriver vi olika avsnitt på var sitt håll och sedan byter vi texterna och skriver om varandras delar. Fyra sådana versioner brukar det bli innan en bok är färdig, säger Rolf Börjlind.

De har skrivborden en och en halv meter från varandra på övervåningen och trivs med att både leva och arbeta tillsammans.  
– Rolf skrev de första Beck-filmerna själv, när jag var mammaledig. Efter åtta filmer tyckte han att det var nog, men SVT tryckte på, för filmerna blev uppskattade. Så till den nionde filmen satte vi oss och skrev tillsammans. Vi hittade en form snabbt, säger Cilla Börjlind.

De säger att prestigelöshet är viktigt för att skriva tillsammans.
– Men som manusförfattare är man van vid att andra har synpunkter på historien, och att man måste skriva om så att det passar skådespelare, inspelningsmiljöer och budgetar. Så det var vi vana vid, säger Rolf Börjlind.

Men det var för att slippa begränsa sig som de skrev den första romanen. 
– Vi ville bli friare och ville kunna placera 40 hästar på månen om vi ville det, säger Rolf Börjlind. 
– Men sedan har SVT gått med på att spela in ”Springfloden” i både Costa Rica och Marseille, som vi skrivit, säger Cilla Börjlind.

När tv-manus och nya romaner skrivs om varandra uppstår ett växelspel. 
– I tv-serierna har olika karaktärer blivit olika populära. Så nu kan vi låta karaktärer som vi annars var på väg att skriva ut ur historierna istället få större plats, säger Cilla Börjlind. 

Svamputflykter ger uppslag
Utöver att arbeta ihop är svampplockning och flugfiske gemensamma intressen. Men också utflykter i Erstavik kan lämna spår i en del historier.
– Området runt Kranglan har kommit med. Vi upptäckte en jordkällare på en promenad och utifrån det skrev vi manuset till ”Flickan i jordkällaren”. En annan gång träffade vi på några träskjul på södra sidan av Järlasjön, med sovsäckar i, och det blev en utgångspunkt när vi beskrev karaktären Tom Stilton som hemlös, säger Cilla Börjlind.
– En annan karaktär bor i Kummelnäs och har haft restaurangen Stazione i Duvnäs som stamställe. Nu har Stazione tyvärr stängt, så då är den är inte heller med i den senaste boken. Vi har funderat på att ta med Andaman (thai-restaurangen i Järla, reds anm) i historierna istället, säger Rolf Börjlind.

Cilla och Rolf Börjlind

Rolf Börjlind har sedan 1960-talet arbetat med konst, satir och utställningar och har sedan 80-talet varit med och skrivit manus till Jönssonliganfilmerna, Yrroll, 26 Beckfilmer, och flera tv-serier.
Cilla Börjlind arbetade inom film och tv innan de 2001 började skriva manus och böcker tillsammans.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG