FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

Stockholm City Voices har Älta kulturknut som sin nya hemvist. Söndagen den 10 mars håller barber­shopkören konsert på samma adress.

Kulturknutens nytillskott:
En kör i världsklass

Kultur & Nöje 07:53 | 27 februari 2019

Sångstilen i fråga uppstod i USA på 1800-talet.
Men vill man år 2019 lyssna på barbershop i världsklass räcker det att åka till Älta Kulturknut.

Älta har blivit en världsakt rikare. Detta eftersom Stadsteatern hade den dåliga eller goda, beroende på hur man ser det, smaken att renovera sina lokaler i city och istället använda Årstateatern för repetitioner. Därmed puttades barbershopkören Stockholm City Voices ut ur sitt gamla tillhåll och tvingades söka sig en ny hemvist. 

Valet föll på Älta Kulturknut.
– Dels lever lokalen upp till våra krav om utrymme och akustik, dels var personal-en fantastiskt välkomnande. Bra kontakt och generöst med tid och information, säger Pia Ståhl, som inte bara är Strömmabo med ansvar för körens försäljning och sponsring utan även bidrar på scenen med sin barytonstämma.

Målet: Topp fem i VM
Ett lyckokast inte bara för Stockholm City Voices utan också för Nacka- och Värmdö-bor som på hemmaplan därmed kan ta del av en av världens främsta körer inom sitt gebit. Vid VM i Las Vegas 2017 kom nämligen kören på nionde plats, och nu pågår repetitionerna för fullt för att avancera några snäpp när nästa VM avgörs i september i New Orleans. 
– Topp fem är målet. Men svinmycket jobb krävs för att nå det, säger dirigenten Tindra Thor, som är uppvuxen i Fisksätra.

Hon är relativt ny på post-en efter att förra ledaren, Mo Field, vände hem till Kanada 2016. Tidigare sjöng Tindra Thor lead och tenor i kören, men valdes till dirigent efter en demokratisk process där hon bland annat fick redo-göra för sina konstnärliga visioner.
– Med 45 medlemmar är vi en förhållandevis liten kör. De körer som vi möter internationellt kan bestå av omkring 100 eller 150 personer. Det ger en maffigare ljudvägg, vilket ofta premieras. Vi får använda andra knep för att utmärka oss. Vi försöker experimentera och plocka influenser ur olika musikgenrer. Jag har en bakgrund inom dansen och vid VM i Las Vegas avslutade vi med ett nummer som inspirerades både av Svansjön och Moulin Rouge. Det var nyskapande, kanske rent av för nyskapande för somliga av domarna, säger hon med ett skratt.

Poängrekord
Körinsatsen poängbedöms efter kriterierna sound, music, expression och showmanship. Maximalt delas 800 poäng ut och vid Nordiska mästerskapen i maj 2017 bröt Stockholm City Voices för första gången drömgränsen 700 poäng, vilket gjorde att Tindra Thor utnämndes till Master Director 700.
– Vi fick 707 poäng. Högsta poängen i körens historia. Helt fantastiskt. Det är inte många dirigenter i världen som föräras denna titel, säger Pia Ståhl.

Tindra Thor är mer blygsam.
– Kören har funnits sedan 1978 och har i många år utvecklats genom visionärt arbete. Det är väldigt inspirerande att vara dirigent för en så engagerad kör.

Och för alla som är nyfikna på hur det låter när en av världens bästa barber-shopkörer sjunger är repetitionerna öppna för allmänheten att besöka. 
Den 10 mars arrangeras konsert i Älta Kulturknut.
– Vi kommer då att framföra det mesta av det som vi ska ta med till New Orleans, och lite annat, säger Tindra Thor.

Spontan underhållning på barberarsalong

Barbershop är fyrstämmig a capella-sång där melodin ligger på näst högsta stämman till skillnad från klassisk a capella-sång där melodin oftast ligger överst.
De fyra stämmorna är bas, baryton, lead och tenor. 
Barbershop uppstod som en egen typ av manskör i slutet av 1800-talet, och fick troligen sitt namn för att den skapades spontant av sångare som underhöll kunderna och sig själva som tidsfördriv i barberarsalonger. 
Stockholm City Voices består däremot uteslutande av kvinnor, just nu 45 stycken, i åldrarna 21 till 60 plus.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG