FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Peter Jöback är aktuell med både nytt album och en föreställning på Cirkus.

Peter Jöback: ”Jag har inga
hemligheter för mig själv”

Kultur & Nöje 09:51 | 22 oktober 2018

Peter Jöback, Värmdö, släpper den här veckan ett energifyllt popalbum om alla de beteenden och känslor som kan fylla oss som människor — bra som dåliga. 
– Jag har inga hemligheter för mig själv längre, säger Peter Jöback.

Peter Jöback är mitt uppe i en scenhöst som innebär ett 50-tal föreställningar av popteaterföreställningen ”Med hjärtat som insats”, när han samtidigt släpper albumet ”Humanology”.
– Jag tänkte först att den skulle heta ”human behavior” för det handlar om mänskligt beteende, men skriver man det blir det ofrånkomligt Björk. Jag tittade runt lite och hittade begreppet humanology. Ordet human är fint, man vill ju vara människa, med alla de bra och dåliga egenskaper vi har. En hel människa. Varje låt står mitt i en känsla och de speglar revansch, kärlek, åtrå och beroende och allt möjligt. Bara någon låt berättar en historia med en början och ett slut, som många av mina låtar gjort tidigare.

Energifyllda låtar
Låtarna har kommit ur ett samarbete mellan Peter Jöback, producenterna Tobias Fröberg och Tobias Karlsson, samt den brittiska sångerskan och låtskrivaren Kathryn Williams.  
– Jag hade inte tänkt göra något mer album med nyskrivet material, men jag blev övertalad av Tobias Fröberg om att jag hade en till popplatta i mig. Inte tolkningar av andras låter utan något som kommer ur mig. 
– Det var i en studio på Gotland för fyra år sedan, och sedan dess har vi fyra haft kontakt kring alla låtarna. Vi har varit som ett kollektiv och arbetat på många platser i världen.

De flesta låtarna på ”Humanology” är fyllda av mycket energi.
– Det är mycket upptempo för att vara mig. Jag har gjort så mycket lugna skivor och det här ska vara lite mer av entertainerskap. Det var det här som kom ur mig, lite souligare. Jag har gjort så många stilar, men alltid varit trogen var jag varit i mitt liv. Musiken får spegla var jag befinner mig.

Singeln ”The Mask” som redan släppts, är en låt som betyder mycket.
– Det är monumentalt för mig att jag bar en mask i så många år. Jag släppte allt 2009 och bodde i New York för att komma fram till vad jag vill göra i mitt liv. Det var där jag tog av mig min egen mask. De flesta människor bär väl en mask under period-er av sina liv, kanske för att skydda mig på olika sätt och det bagage man inte vill dela med sig av. Jag har inga hemligheter för mig själv längre och ljuger inte för mig själv längre. Jag bär min historia som en krona på huvudet och är den jag är. 

Albumet ”Humanology” är fristående från den pågående ”Med hjärtat som insats” på Cirkus, men en handfull av låtarna är med i showen.
– Showen har blivit en annorlunda och unik föreställning där jag varit modig och gjort något som överraskar min publik. Låtarna kommer nog att låta lite annorlunda när spelar dem i andra sammanhang senare.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG