FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

En skalle har stått vid Jorun Modéns skrivarvrå i vardagsrummet i Älta. ”Jag har haft den där eftersom huvudpersonen i min nya bok blir förälskad i en förhistorisk kvinna som hittas i en grav.”

Hon skildrar kärleken
i forntid och nutid

Kultur & Nöje 12:23 | 21 december 2018

Jorun Modén, Älta, har skrivit om en kärlekshistoria på distans. Närmare bestämt mellan personer som lever 3 000 år i från varandra. 

Bronsåldern tar plats i nutiden när huvud-personen Axel ska överge drömmen om en yrkesbana som arkeolog. Men när han rent bokstavligt ska begrava sitt tidigare liv upptäcker han en grav från bronsåldern och förälskar sig i den kvinna som han tror sig ha funnit i graven.

Parallellt med den nutida handlingen får läsaren också följa hur kvinnan, Embla, faktiskt levde, 3 000 år -tidigare. Boken heter -”Embla — om du ändå levde-- nu”.
– Jag har forskat om arkeologi inför boken, och fick idén när jag läste om en arkeolog i Kazakstan som en gång sa sig vilja gifta sig med en förhistorisk kvinna. Det skulle ha varit ett verkligt långdistansförhållande.

Jorun Modén är intresserad av historia och skrev sin -första bok med inslag av tid-en för Dödahavsrullarna.
– Efter den skulle jag skriva ett enkelt projekt, men idéer lever ett eget liv. Nu innehåller boken om Embla paralleller mellan de olika tiderna på alla plan. När Axel gräver ut graven han hittat dyker det upp fynd, ben från en hund och pilspetsar, som jag sedan kunnat -levandegöra i Emblas värld. 

Embla lever i ett brons-ålderssamhälle i södra Sverige, men blir gravid och ger sig av norrut tillsammans med jägare, som tillhör en grupp som fortfarande lever som jägare och samlare. De beger sig norrut, till Nämforsen i Ångermanland och gifter sig. Men samtidigt intresserar sig Embla för en annan person — Ask.
– Men Ask finns inte i hennes värld. Ändå förnimmer hon honom och för-söker ta reda på var han finns. Jag skildrar kulturkrockar, bland annat mellan bronsåldersbönder och nomader. Och en del namn har jag hämtat ur den fornnordiska skapelsemyten.

Parallellt ger Axels besatthet av den förhistoriska Embla upphov till svartsjuka, och hans brott mot forn-minneslagen genom att -gräva ut en grav på egen hand leder till förvecklingar. 
– Jag har alltid varit besatt av skrivande, och har lätt för att bli fascinerad av ett ämne och vill veta mer. Jag utforskar både historia, sägner och sagor och olika saker kan ha ägt rum i verkligheten eller i en saga. I England läste jag både forn-engelska och fornnordiska språk, lite i Tolkiens fotspår. Det jag skriver nu drar åt fantasy, historisk fiktion och science fiction.

Håller i skrivarkurser
Jorun Modén hjälper också andra att skriva böcker och erbjuder kurser i skön-litterärt skrivande, fackböcker och journalistik.
– Jag har lärt mig mycket genom det jag skrivit och det vill jag lära ut. Framför allt hantverket och vilka verktyg man har användning för, oavsett om man har som mål att bli utgiven eller om skrivandet bara är en fritids-sysselsättning.  

Sådana kurser har hon haft sedan 2011 och ett tjugo-tal av de böcker som deltagare skrivit står i en bokhylla i vardagsrummet.
– En del får kontrakt och en del ger ut själva. Jag tycker att det är bra att det inte bara är förlagen som bestämmer vad som ska ges ut. På så sätt får man en skog med inte bara stora tallar utan också under-vegetation.

Hennes kurser kan löpa under upp till en termin, men hon ger också intensivkurser vissa helger i Älta kulturknut. En är just nu planerad till i mars.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG