FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Mångsysslare. Melika Zakariae är DJ, fotograferar, livesänder video och har nyligen gett ut en bok om sina diagnoser. Just nu uppmärksammas hon för sitt engagemang för att ge tjejer en fredad plats i spelvärlden.

Hon ger plats åt
tjejer i spelvärlden

Kultur & Nöje 09:53 | 20 november 2018

I en mansdominerad värld har Melika Zakariae vågat ta plats — och skapat utrymme för andra. För sitt engagemang har hon nominerats till utmärkelsen Årets nätängel.
– Det är ett kvitto på att det jag gör, gör skillnad.

”Melika Zakariae har länge varit i frontlinjen för kvinnlig representation i spelbranschen och esport i stort. Från Girls Night på Inferno Online via MYO Gaming och sin självbiografi representerar hon inte bara kvinnor, icke-binära och transpersoner i spelvärlden, utan är även en inspiration för att motverka psykisk ohälsa och att hitta ett lugn i tillvaron.”

Så lyder motiveringen till Melika Zakariaes nominering i gaming-kategorin i Årets nätängel. 
– Det är jättestort! Jag bryr mig inte så mycket om jag vinner, men att jag blir nominerad för jobbet jag gör är ett erkännande, ett kvitto på att det jag gör gör skillnad, säger hon när NVP frågar hur det känns att ha blivit nominerad.

Hon har många strängar på sin lyra, för att använda ett nött talesätt. Förutom heltidsjobbet på en fritidsgård DJ:ar hon, streamar på Twitch (webbsajt för direktsänd videoströmning, reds. anm.), gör Youtube--videor, fotar, driver en spelsajt och arrangerar gaming-event. Hon har även skrivit en bok om sin uppväxt och sina diagnoser.
– Alla mina diagnoser hjälper mig att både orka och vara kreativ, säger hon.

Började med Nintendo
Hennes intresse för spel har funnits sedan hon i sjuårs-åldern fick sitt första Nintendo. Spelvärlden är mansdominerad, och Melika vittnar om att tjejer kan bli hårt ansatta. 
– För mig har det egentligen aldrig varit ett problem att vara tjej och gamer. Jag har märkt att många skriver opassande saker, men jag har kunnat stå emot att ta åt mig. Jag har kunnat skratta och göra narr av personerna som kommenterar istället, jag har nog lärt mig hantera sånt eftersom jag blev mobbad när jag var yngre, säger Melika Zakariae och fortsätter: 
– Men jag har stött på många tjejer som tycker det är jobbigt. Jag ville vara med och bryta det, och skapa en gemenskap. 

Hon startade Girls night online, ett återkommande spelevent för tjejer, och för knappt ett år sedan grundande hon spelsajten Mind your own gaming där manliga skribenter är portade. 
– Jag ville visa att det finns icke-män som kan mycket, har en kärlek till och kan skriva om spel. Allt jag gör gör jag av kärlek, och för att jag själv har ett intresse. Jag vill inte bli rik eller känd. Med Mind your own gaming hoppas jag kunna lyfta icke-män som vill skriva om spel, ge dem en chans — ge dem den meriten.

Melika Zakariae har bott i Nacka hela sitt liv, hon är uppvuxen i Jarlaberg och bor nu i Ektorp. Hon känner starkt för sin kommun och speciellt ungdomarna som bor här. Under flera år jobbade hon, via Nackas socialtjänst, som kontaktperson för unga.

”Boken är bra!”
Hon hoppas att hennes senaste projekt också ska kunna hjälpa unga människor. 
I september la hon till ytterligare en post på sitt cv — författare. I ”8 diagnoser: det var f#n inte lätt” berättar Melika Zakariae om sin uppväxt som kantats av ångest, missbruk, psykisk ohälsa och destruktiva beteenden. Boken börjar redan innan Melika är född, med hennes föräldrarnas historia och deras flykt från Iran.
– Den är rå och öppen. Syftet med boken är inte att man ska känna: ”Stackars den här tjejen”. Jag vill visa att oavsett vilken bakgrund man har och vad man har så kan man ta sig igenom det. Boken är bra! Det får jag säga.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG