FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

NVP intervjuade Karin Björquist i fjol när hon kom ut med en bok om sina 50 år på fabriken i Gustavsberg.

Karin Björquist har avlidit

Kultur & Nöje 16:05 | 14 september 2018

Keramikern och formgivaren Karin Björquist 91 år, Stockholm, har avlidit. Hon verkade i över 40 år på Gustavsbergs porslinsfabrik och tillhör de tongivande formgivarna på fabriken.

Karin Björquist räknas vid sidan av Wilhelm Kåge och Stig Lindberg som en av Gustavsbergs mest betydande formgivare och keramiker.

Efter studier vid Konstfack, praktiserade Karin Björquist på Gustavsbergs studio på 1940-talet. Hon anställdes, av Wilhelm Kåge och Gustavsbergs porslinsfabrik 1950, som formgivare och konstnär, där hon var konstnärlig ledare på 80-talet och verksam fram till 1994.

Hon är känd för sina goda bruksvaror, och i samarbete med ledande arkitekter, keramiska vägggar till offentlig miljö. Karin Björquist nådde den stora publiken med sina många serviser, där Nobelservisen i benporslin kanske är den mest kända, men arbetade också med plast och utförde en rad keramiska arbeten till offentlig miljö som tunnelbanestationen Mariatorget.

Ifjol gav Karin Björquist ut en bok om sina 50 år på fabriken, en bok som forgivits och med bilder av sonen Jonas Lindkvist.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG