FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Japanska slagverkssolisten Mika Takehara spelar efter söndagens litteraturpass i hembygdsgården.

Finkulturen intar Runmarö

Kultur & Nöje 14:14 | 01 augusti 2018

För tredje sommaren arrangeras musik- och litteraturdagar på Runmarö. På årets program finns bland annat Fredrik Sjöberg som presenterar sin kommande bok ”Mamma är galen och pappa är full” samt slagverkskonsert med Mika Takehara.
– En liten sensation att hon kommer, säger arrangören Ragnar Lundgren.

August Strindberg, Tomas Tranströmer, Ebba Witt-Brattström, Horace Engdahl, Dregen, Pernilla Andersson, Lars Forssell, Fredrik Sjöberg och säkert många, många fler kulturella potentater har genom åren varit boende eller haft fritidsboende på Runmarö. 

Lämpligt därför att ön sedan tre somrar arrangerar musik- och litteraturdagar i Runmarö hembygdsgård.
– Vi ville starta ett seriöst alternativ för kulturliv även under högsommaren och fick redan första året god respons och spontana uppmaningar om att fortsätta, säger Ragnar Lundgren, en av fyra initiativtagare till evenemanget.


På lördag konsert med riksspelmannen Lena Willemark och gitarristen Mats Bergström.
Foto: Privat

Årets tilldragelse sträcker sig över tre dagar där den första riktar sig till en yngre publik. Ljudkonstnärerna Marta Forsberg och Kajsa Lindgren tar med barnen på ljudjakt i naturen. Med hjälp av mikrofon fångas läten upp som barnen sedan tar med sig till hembygdsgården och komponerar musikstycken av som slutligen framförs i minikonsert för syskon och föräldrar. 

Tycker man att detta låter roligt gäller det att raska på. För musikjakten äger rum idag, tisdagen 31 juli, mellan klockan 12 och 15.

”En av Sveriges främsta”
Till helgen arrangeras två dagar för en vuxen publik.
– På lördagen, start klockan 17, är det konsert med riksspelmannen Lena Willemark, som kommer ut från Stavsnäs och har en av Sveriges främsta gitarrister, Mats Bergström, med sig. Vad gäller musiken kommer det att vara blandat utbud, men framför allt mycket visor, säger Ragnar Lundgren.


I över hundra år har Runmarö dragit till sig kulturpersonligheter. En av dem är Fredrik Sjöberg, som är fastboende på ön. I helgens musik- och litteraturdagar presenterar han sin kommande bok ”Mamma är galen och pappa är full”. 
Foto: Privat

Japansk slagverkssolist
Dagen efter, söndagen den 5 augusti, gör litteraturen entré på scenen klockan 15. Mångfaldigt prisade författaren Fredrik Sjöberg – som dessutom själv är Runmaröbo – presenterar sin kommande bok ”Mamma är galen och pappa är full”. Utfrågare på scenen är Linda Skugge, också hon författare och tidigare profilerad krönikör i Expressen.
– Det är första gången som han kommer att berätta om sin nya bok och det blir väldigt spännande, säger Ragnar Lundgren.

Boksamtalet följs av ett musikaliskt framträdande.
– Mika Takehara är en japansk slagverkssolist som är bosatt på Värmdö. Hon verkar både som solist och ensemblemusiker i Sverige och har världen som sitt arbetsfält. Det är en liten sensation att hon kommer.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG