FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Gottfrid

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
15 december 2018

Bok och flytt öppnar
nytt kapitel för KKV

Kultur & Nöje 15:12 | 11 juli 2018

I 34 år hade Konstnärernas kollektivverkstad sin hemvist i Sickla. Men i juni packade de ihop verkstaden och flyttade ut ur lokalerna. Nu sammanfattar konstnärerna tiden sedan kollektivets grundande i en bok. 

1984 flyttade Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) in i Svenska precisionsverktygs gamla fabrikslokaler på Planiavägen 28-30. Men nu är sista konstverket skapat i lokalerna.
I juni packades sista av verkstaden ned och flyttlasset gick till nya lokaler i Farsta. 
– Tiden i Sickla har varit fantastisk. Lokalerna har varit ultimata för ändamålet – ytan, takhöjden och ljusinsläppet, säger Anne Deval, en av tre redaktörer för boken ”Konstnärernas kollektivverkstad – En svensk kulturhistoria”. 

Boken skildrar fem decenniers konstskapande – med cirka 500 bilder och texter från flera konstnärer som arbetat med sina verk i lokalerna och kommer lägligt som ett bokslut för åren i Nacka.

Bokidén föddes när grafikern och KKV-medlemmen Rolf Steinberg gick bort i början av 2000-talet. 
– Han fotade väldigt mycket och när han dog ärvde hans bror allt bildmaterial. Det handlade om över 1 000 bilder som brodern sedan skänkte till oss. När vi tog emot bilderna och gick igenom dem kände vi att vi var tvungna att göra en bok. Det kändes viktigt att göra det, det är en viktig tid att dokumentera, säger Anne Deval.

Viktigt för offentlig konst
Det framgår tydligt av boken vilken betydelse verkstäderna har haft för offentlig konst. Åtskilliga verk som nu pryder tunnelbanestationer, parker och olika offentliga inrättningar har blivit till i KKV:s lokaler. 

I boken presenteras tankarna bakom och skapandet av flera av dem.
– Efterfrågan på den offentliga konsten har varit stor de senaste åren, speciellt med anledning av Nya Karolinska och bygget av Citybanan. Och det lär fortsätta i och med att det byggs så mycket överallt, säger Anne Deval.

KKV ska nu bli en del av Konsthuset i Farsta – i lokaler som tidigare utgjort Telias huvudkontor. Huset i Sickla ska rivas. Där ska det istället byggas nytt.
I rivningsbeslutet som kommunens bygglovsenhet utfärdat står att läsa att byggnaden inte bedöms ha några särskilda kulturhistoriska värden. 
– Jag var där när sista lasset gick till Farsta. Det var vemodigt och det gick inte att låta bli att tänkte på all tid man varit där, allt roligt man haft och allt som har gjorts i lokalerna, säger Anne Deval.

Funnits sedan 1969


Konstnärernas Kollektivverkstad är en ideell förening som grundades 1969. 
Föreningens första adress var Rosenlundsgatan på Södermalm. 1984 gick flytten till Sickla.
För att få använda verkstäderna krävs medlemskap, under åren har föreningen konstant haft cirka 700 medlemmar.
Verkstäderna har hittills varit arbetsplats för cirka 3 500 konstnärer, formgivare och konsthantverkare.

Annons Annons
KULTUR
/link/37331c0e91ed4ed2ab1a5c4ad0a48383.aspx
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG