FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

Några av de dockor som ingår i Leksaksmuseets stora Barbieutställning.

Barbie 60 år firas
på Leksaksmuseet

Kultur & Nöje 09:36 | 09 mars 2019

Hon har sålts mer än en miljard gånger. Hon har älskats och kritiserats. Hon har varit en förebild och någon att identifiera sig med för barn — främst flickor — världen över. Nu fyller Barbie 60 år och firas med en stor utställning på Leksaksmuseet i Fisksätra.

Utställningen om Barbie, som alltså föddes 1959, är museets hittills största, berättar museets rådgivare LG Nilsson.
– Det beror på att det finns så otroligt mycket att berätta och visa. Idéhistorien kring Barbie är intressant, säger han och gör en snabb dockhistorisk sammanfattning:
– Från början bestod dockor av kottar och pinnar, men efterhand uppkom två sorters dockor: trasdockor för de fattiga och findockor av porslin för de rika. Sedan, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, gled dockorna över i att bli bebisar som man skulle vagga och mata. Så var det mer eller mindre fram till 1959, när Barbie kom och bröt mot allt det. Hon var en vuxendocka med ett eget jobb. 

LG Nilsson berättar att Barbie genom åren haft 130 olika yrken, och att hon hela tiden utvecklats med sin samtid.
– I dag finns hon som allt från paralympisk idrottare i rullstol till fäktare i niqab.

Just den ständiga utvecklingen tror han är nyckeln till att Barbie fortfarande som 60-årig är relevant och – med över en miljard sålda dockor – kommersiellt gångbar.
– Hon har hela tiden följt med i tiden. I början handlade det om att hon fick längre hår och nya kläder. Men allt eftersom hon fått nya målgrupper, har hon antagit nya skepnader. Barbie finns i dag som knubbig, kort, lång, färgad, latino... Hon har tvingats till utveckling och har därför alltid känts modern. 

Men just Barbies utseende har genom åren varit föremål för mycket diskussion. Kritikerna menar att dockan förmedlar ett osunt skönhetsideal och att hon har ett materialistiskt tänkande.
– Men barnen kanske ser något som vi vuxna inte ser. Och det är också intressant att figurdockor för killar, som He-man och Hulken, inte har ifrågasatts på samma sätt. Man kan ju fråga sig om de verkligen är goda manliga förebilder, säger LG Nilsson.

Museet har satt ihop utställningen, som bland mycket annat innefattar flera hundra dockor, tillsammans med Barbieringen, den svenska föreningen för vuxna Barbiesamlare. Några av medlemmarna medverkar också i utställningen med sina personliga berättelser om dockans betydelse för dem. Och att Barbie varit betydelsefull för många står helt klar, konstaterar LG Nilsson.
– Att leka med Barbie kan vara ett sätt att projicera sina förväntningar på livet. Många har också till exempel sytt egna kläder och byggt egna hus till sina dockor. På så sätt har Barbie blivit en källa till kreativitet och skaparlust. Det har säkert också gjort att hon överlevt så länge, säger han.

Öppnar på lördag

Utställningen öppnade imorgon, lördag den 9 mars, och pågår till den 22 maj på Leksaksmuseet på Brantvägen 3 i Fisksätra.

Den 11 maj äger en köp/byt/säljmässa för barbiedockor rum på Fisksätra Folkets hus, arrangerad av museet tillsammans med föreningen Barbieringen.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG