FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
18 juli 2018

Lisa Wallert tågade med många andra i den protestmarsch som i februari anordnades mot Alliansens planer på att sälja G-studion och Dekorhuset.

"Onödigt bråttom
att sälja kulturarv"

Debatt 16:16 | 14 maj 2018

Varför vill Alliansen inte säkra ett levande kulturarv och en unik produktionsplats för samtida konst i längre än 15 år framåt? Det undrar företrädare för G-studion och Ateljéernas vänförening i en debattartikel.

Annons Annons

I det omarbetade förslag gällande Porslinsfabriken som läggs fram på kommunfullmäktige den 16 maj ingår återigen försäljning av ateljéhusen, nu med löfte om ett 15-årigt hyreskontrakt med fast hyresnivå mellan ateljéföreningen och den nya ägaren. Men vad händer efter 15 år? Varför vill Alliansen inte säkra ett levande kulturarv och en unik produktionsplats för samtida konst längre än så? När fastigheterna är sålda finns ingen återvändo.

Under 15 år kan den nya ägaren renovera den eftersatta exteriören med betalande, tålmodiga hyresgäster som härdar ut även då renoveringen är bullrig eller störande. Speciella hyresgäster, som gör hamnområdet än mer attraktivt; för där konstnärer verkar och kultur blomstrar vill människor bo och då stiger priserna. Fenomenet kallas gentrifiering. Att investera i den här typen av fastigheter i ett utvecklingsområde är en god affär för ett fastighetsbolag. När kontraktet löpt ut kan husen säljas med stor vinstmarginal, utan garantier för fortsatt ateljéverksamhet.

Alliansen menar att fortsatt ägande ”tär på ekonomin som går till verksamheter som skola, vård och omsorg.” Det är fel att ställa förskoleplatser mot konstnärsateljéer. Gemensamt ägda lokaler som hyrs ut till konstnärer är värdeskapande resurser som är centrala i en modern, kunskaps- och innovationsdriven samhällsekonomi.

Ansvarfull och långsiktig politik ser till medborgarnas bästa och planerar bortom en mandatperiod. Varför orkar Alliansen inte lyfta blicken och skapa en hållbar lösning för den konstnärliga verksamheten i Porslinsfabriken som sträcker sig längre, exempelvis genom att bilda en stiftelse? Eller genom en samverkansmodell med de statliga aktörer som faktiskt har erbjudit Värmdö kommun finansiering och stöd för att bevara ateljéerna. Fördjupa analysen och se vilka andra aktörer som kan vara med och utveckla området.

Varför är det så bråttom Värmdö kommun? Det finns ingenting i kommunallagen som säger att allt måste göras på en gång. Varför inte ta det lite lugnare och utred en mer varsam renovering? Deshira Flankör, M, föreställer sig visionärt att ateljéföreningen om 15 år är mer förankrad i området och frågar sig: ”Vem skulle rubba ett fungerande koncept och förmodligen ännu mer känt varumärke?”

Svaret är uppenbart: De styrande politiker i Värmdö 2018 som röstar för försäljning 16 maj!

Lisa Wallert, ordförande Ateljéföreningen G-studion
Ylva W Franzén, vice ordförande Ateljéföreningen G-studion
Ateljéernas vänförening i Gustavsberg

Annons Annons
TÄVLING
/link/a4118d152a2948958bcf1a277cf0743d.aspx

Skicka in din bästa bild

Dags för NVP:s sommartävling
MEST LÄST IDAG