FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Arkitekten Claes Tottie och oppositionsrådet Mikael Lindström, S, illustrerar hur högt Runda huset skulle kunna bli, om två våningar lades till.

"Höj runda huset och
låt biblioteket vara kvar"

Värmdö 11:26 | 23 april 2018

Runda huset var tänkt att bli högre. Det säger arkitekten Claes Tottie som var med och byggde huset tillsammans med sin kände svärfar Olof ”Thun-Olle” Thunström. Nu föreslår S att man istället för att flytta biblioteket till det nya kulturhuset, bygger på Runda huset med fler våningar.

 Biblioteket i Runda huset är trångbott och planeras flytta ner till det framtida kulturhuset i hamnen. Men frågan om när det kan ske hänger i luften.
Nu kan arkitekten Claes Tottie, som var med och ritade Runda huset, berätta att byggnaden från början planerades att bli högre.

– Det byggdes och pålades för att bygga på med två, tre våningar. ”Thun-Olle” ville gärna ha det högre från början. Kupolen skulle bara flyttas upp. Genom kupolen får man ner himmelsljuset, det är ju det som är så fantastiskt, säger Claes Tottie.

Runda huset byggdes av KF:s arkitekt- och ingenjörskontor 1953, och var ursprungligen tänkt som ett kommunhus med samlings- och sammanträdesrum.
Claes Tottie är svärson till KF:s dåvarande ansvarige arkitekt Olof ”Thun-
Olle” Thunström, som ledde arbetet.

– Det byggdes för förvaltningen som ett kommunhus. Man gjorde huset öppet för fullmäktiges sammanträden. Ursprungligen var det en hiss inplanerad i änden på rundeln, det syns i golvet, säger Claes Tottie.

Runda huset skulle sätta agendan för en fortsatt utveckling i området. Att ”Thun-Olle” ville bygga högre hängde ihop med hur han tänkte arkitektoniskt.

– Han tyckte det skulle bli mer proportionerligt och han ville ha något hus som startade en fortsatt utbyggnad av kommunal verksamhet. Det skulle ske utmed Kvarnberget, säger Claes Tottie.

Claes Tottie har med sig en liten guidebok som togs fram på 60-talet då Gustavsberg fick många besökare, inte bara till fabriken utan även till det samhälle som ”Thun-Olle” byggt upp och som planerades.

– ”Thun-Olle” ville förklara hur mycket man sparade och ekonomiserade genom att bygga ett runt hus. Till exempel slapp man långa korridorer som gjorde att det blev längre väg till folk, och kunde göra avsmalnande kontorsrum, säger Claes Tottie.

Två eller tre extravåningar skulle kunna ge biblioteket de större ytor de behöver. Det menar oppositionsrådet Mikael Lindström, S, som hörde talas om ”Thun-Olles” idéer, kontaktade länsstyrelsen, letade i kommunarkiven, där han hittade konstruktionsritningar, och till slut fick kontakt med Claes Tottie.

– Förvaltningen har sagt att de behöver 1 500 kvadratmeter i nya kulturhuset. En utbyggnad av Runda huset kan, om man räknar grovt, ge motsvarande yta. Dessutom används våning fyra mest som en allmän utställningsyta i dag, säger Mikael Lindström.

Socialdemokraterna har föreslagit kommunstyrelsen ett omtag i kulturhusfrågan och menar att om Runda huset kunde byggas på, skulle inte biblioteket behöva flyttas ner till hamnområdet.

– Vi tycker det vore intressant tanke att pröva i alla fall. Vi behöver kreativa mötesplatser. Det vore ett fantastiskt sätt att sätta Gustavsberg på kartan igen, och en arkitektonisk händelse i Sverige. Jag tror inte länsstyrelsen skulle säga nej, särskilt inte som den ursprungliga arkitekten redan tänkt detta. ”Thun-Olle” står ju för riksintresset, säger ­Mikael Lindström.

– Då skulle ”Thun-Olle” bli glad i sin himmel. Fick man några kronor över så kunde man ju även byta fönster så att de får sitt ursprungliga skick, säger Claes Tottie.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG