FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
18 juli 2018

Ugnshallen var tänkt att bli Värmdös nya kulturhus, men pengarna räcker inte till. Istället ska stora delar rivas och ge plats åt en lekpark. Kombinationen av det skrala innehållet och den höga kostnaden gör att Mikael Lindström, S, tycker att det är dags att ompröva hela idén med kulturhuset.

S om kulturhuset:
”Ompröva eller skrota”

Värmdö 08:03 | 27 mars 2018

Värmdö behöver göra ett rejält omtag med sitt planerade kulturhus. Det anser S som nu kan tänka sig att ompröva eller skrota projektet.

Annons Annons

Efter den senaste tidens turbulens kring Värmdös planerade kulturhus som inte bara blivit allt dyrare och radikalt krympt i storlek utan också kräver fastighetsförsäljningar för att överhuvudtaget kunna byggas, går nu Socialdemokraterna ut med att man tycker det är dags för ett omtag i kulturhusfrågan. 
– Risken nu är att det håller på att bli Sveriges dyraste innergård, bortåt en kvarts miljard, samtidigt som möjligheten att skapa det man ville försvinner. Jag tror det är dags för en ny vision, ett omtag med hela projektet, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Han menar att processen hittills inte har fungerat och att det uppstått låsningar som hotar hela projektet.
– Vi har en chans nu att hitta nya lösningar, innan det blir för sent och för dyrt. Det finns alldeles för många spännande idéer som inte får slarvas bort.

Mikael Lindström kan tänka sig att ompröva, och till och med skrota, kulturhusidén som den var tänkt från början. Han är även beredd att diskutera försäljning av andra fastigheter i hamnområdet.
– Vi tänker inte kritisera någon för att det inte blir ett kulturhus precis som det beslutades. Och vi har redan ett kulturområde, ett kulturkluster här. Vi anser att det behövs ett större grepp om hela fastighetsförvärvet och vad verksamheterna behöver. Vi behöver samtidigt hitta en lösning som värnar ateljéerna, och som kan behålla tillverkningen i området och skapa kreativa mötesplatser.

Kommersiella intressen
Kommunen har tagit emot ett stort antal skrivelser från kommuninvånare, besökare och kulturarbetare och kulturinstutioner, för att rädda kulturarvet och konstnärs-ateljéerna i Gustavsberg. Det finns även kommersiella intressen för fastigheten. 

Även S har uppvaktats och säger att det finns många bra idéer, och att kommunen behöver ta in extern kompetens för att kunna behålla den verksamhet som finns, men även utveckla området.
– Jag kan inte kommentera förslagen i detalj, men det finns många spännande koncept och ett offentliggjort intresse för att etablera en högre utbildningsverksamhet i Stockholmsområdet, som har en tydlig koppling till vårt historiska arv och de nuvarande verksamheterna, men också till många framgångsrika Värmdöföretag. Mervärdena skulle vara enorma, säger Mikael Lindström och fortsätter:
– Jag tror inte kommunen klarar detta själv. Det behövs ett par partners, inom fastighets- och platsutveckling. Goda idéer som har funnits i vår förvaltning behöver också finnas med. Och vi får inte slarva bort ateljéerna och den kämpande fabriken.

Inga andra förslag
Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, har tidigare sagt att det inte finns några tankar på att skrota planerna på ett nytt kulturhus. S har nu träffat företrädare för Alliansen för att diskutera frågan, men Deshira Flankör säger att det är för tidigt att säga om det går att göra ett omtag.
– Vi har inga andra konkreta förslag. Om ett sådant kommer som visar att vi kan få vad vi vill och det dessutom öppnar för nya möjligheter är det välkommet.

Annons Annons
TÄVLING
/link/a4118d152a2948958bcf1a277cf0743d.aspx

Skicka in din bästa bild

Dags för NVP:s sommartävling
MEST LÄST IDAG