FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Urban

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
25 maj 2018

Vad vill vi ha? Ateljéerna kvar skanderade dryga 300 demontranter när de tågade mot kommunhuset i Skogsbo.

Hundratals tågade för att rädda G-studions ateljéer

Värmdö 18:17 | 21 februari 2018

"Vad vill vi ha? Ateljéerna kvar". Drygt 300 konstnärer tågade vid 16-tiden mot kommunhuset i Skogsbo för att protestera mot Alliansens planer på försäljning av Konstnärshuset och Dekorhuset. Efter närmare tre timmars debatt - beslutade politikerna om en återremiss.

Annons Annons

Med dova trumslag, svarta fanor och plakat med "rädda G-studion" tågade och skanderade drygt 300 konstnärer, konsthantverkare och Värmdöbor i en fredlig demonstration klockan 16 på onsdagen.
– Det känns jättebra. Det är en fantastisk uppslutning och folk är peppade, sa Lisa Wallert, ordförande i ateljéföreningen G-studion.

Den fredliga demonstrationen utgick från G-studion i Gustavsbergs hamn mot kommunhuset i Skogsbo.
Syftet med demonstrationen var att försöka rädda ateljéerna i Stockholms största ateljéförening G-studion som hotas av Alliansen planer på att sälja fastigheter för att ha råd att bygga det planerade kulturhuset. Ett 50-tal yrkesverksamma konstnärer är berörda.

Sammanlagt 6 700 namn överlämnades till kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör som också fick ta emot en konstnärlig gåva i form av en björn.

Efter två och en halvtimmes debatt, flera ajourneringar där partierna försökte kompromissa sig fram till en lösning efter tilläggsyrkanden från S och MP, så beslutade kommunfullmäktige, att minoritetsåterremittera frågan. Det innebär att frågan om en ny inriktning för det nya kulturhuset men också att arbetet med en försäljning av Konstnärshuset, G-studion och den östra delen av hushållsporslinsfabriken får en tillfällig andningspaus.
– Vi hoppas att minoritetsåterremissen behandlas seriöst. Vi vill ha en konstruktiv lösning för fabrikshusen och ateljéerna, och att det blir på ett sätt som tryggar ateljéverksamheten, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Texten uppdaterad torsdag 22 februari, klockan 09:50

Annons Annons
#METOO
/link/1abce002bfe04b509e5c5c72755b167e.aspx

De vill lyfta samtal om sex

Elever tar strid mot övergrepp
MEST LÄST IDAG