FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Gertrud

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
17 mars 2018

Ekedalsskolan släcks ner – renoveras inte

Värmdö 14:34 | 03 maj 2017

Ekedalsskolan kan komma att släckas ner. I dag går Allians för Värmdö ut och föreslår att en ny och modern skola istället byggs på Charlottendalstomten.

Ekedalsskolan är, som NVP berättat, i omfattande, behov av renovering. Men, någon renovering kommer nu inte att ske enligt ett pressmeddelande från Allians för Värmdö som består av M, L, C och KD.

"De akuta behoven av renovering i kombination med de trånga utrymmena i skolbyggnaden har gjort att majoriteten tvingatsse på frågan ur ett större perspektiv. Även dagens trafiksituation är otillfredställande." skriver Alliansen.

Inte ens en genomgående renovering av lokalerna skulle, enligt Alliansen, tillgodose de krav som ställs på en modern pedagogisk miljö.

Täcker behovet

På nästa kommunstyrelsemöte, den 17 maj, kommer därför Alliansen att förorda en helt ny och moderna skola på den så kallade skoltomten i Charlottendal, som NVP rapporterat om. Med den nya skolan räknar Alliansen med en kapacitetsökning som täcker behovet fram till 2025. Bygget av den nya skolan omfattar också en ny idrottshall.

"I vårt förslag har vi i första hand utgått från vad som är bäst för barnen. Med denna satsning vill vi kvalitetssäkra den framtida studiemiljön för våra barn och ungdomar. Det skapas fler utbildningsplatser och samtidigt tryggar vi trafikmiljön kring skolan. I en modern skola kan våra lärare fokusera på innehållet i utbildningen och pedagogiken istället för dagliga utmaningar med arbets- och lärmiljön." skriver Allians för Värmdö.

Det här innebär att Ekedalsskolan på sikt kan komma att släckas ner som skola.
– Vi är inte riktigt klara med vad vi ska göra med skolan. Nu var det viktiga att fatta beslut om vi skulle renovera Ekedallskolan eller ej. Min förhoppning, och idén kommer från mig ursprungligen, är att de barn som går där nu går kvar tills den nya skolan är klar och sen flyttar ner till den nya skolan, säger Marie Bladholm, M, utbildningsnämndens ordförande.

"Kuppartat sätt"

S, som var med och stoppade renoveringen i höstas och att genomföra en medborgardialog, är nu kritiska till Alliansens beslut att lägga ner Ekedalsskolan och istället bygga en ny skola i Charlottendal och hänvisar till den medborgardialog som hölls i december, där medborgarna förespråkade alternativ 2, att renovera skyddsvärda byggnader och komplettera med nybyggnation på samma plats.
– Moderatalliansen vill på ett kuppartat sätt släcka Ekedalsskolan som är en så stor del av Gustavsbergs själ. Och ett förakt för Värmdöborna att först hålla en medborgardialog om skolans renovering och sen vilja besluta om att skolan ska läggas ned utan någon som helst dialog. I december fanns inte förslaget att lägga ned skolan på bordet, säger oppositionsrådet Mikael Lindström, S, som kräver en ny medborgardialog om det nya förslaget till beslut.

S föreslog för tre år sedan att en ny skola skulle byggas i centrala Gustavsberg, som ersättning för skolan på Kvarnberget.

– Vi har inga problem med att bygga en ny skola. Det var ju vårt förslag från början. Men att helt stänga Ekedalsskolan är en dålig idé. Med den stora inflyttning som sker kommer det att krävas en skola för mindre barn i Gustavsberg, säger Karin Aaseby, S skolpolitiske talesperson.

Annons Annons

BARNPROGRAM
/link/9547078b4cc944c2bf77d8fef241ddfa.aspx

"Jag tar barn på allvar"

"Bolibompa-gubben" från Älta
MEST LÄST IDAG
 
 
LÄGET I TRAFIKEN
  • Sträckan Nacka Forum - Årstadal
    Normal trafik
Visa/dölj information från SL