FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Mikael Andersson

Rektorn som skolat både Palme och kungen

Nacka 14:50 | 05 maj 2015 Dureform och elevdemokrati. Husmor och vaktmästare fick plats i styrelsen.
För NVP berättar 101-åringen Gösta Vestlund om åren då hans nymodigheter väckte rabalder i ett ännu hierarkiskt Sverige – och hur det var att undervisa Olof Palme och kung Carl XVI Gustaf.
Det var en annan tid, ett annat Sverige – och Gösta Vestlund och hustrun Martha fick höra att av deras son, den CP-skadade Lasse, skulle det inte bli något alls.
– Det är bäst att ni lämnar honom ifrån er och glömmer det hela. Han är obildbar. Det var rådet vi fick från en av de främsta barnläkarna i landet.
– För oss blev det en signal att göra precis tvärtom, säger Gösta Vestlund.
Det var därför Stockholm, Nacka och Tollare folkhögskola kom in i bilden. För det var i Stockholm, närmare bestämt i en nystartad klass i Boo, som Lasse välkomnades att gå i skola. De var bara fem elever och höll inledningsvis till i ett rum i Missionskyrkan i Björknäs. Det var för att Lasse skulle få den möjligheten som Gösta Vestlund, som då arbetade i Sundsvall, nappade på ett erbjudande om att bli rektor på Tollare.

”Läkaren var död, tyvärr”
– Och så småningom fick Lasse en examen i litteratur, engelska och statskunskap. När han tog examen skojade vi om att vi kanske borde söka upp den där läkaren som hade odugligförklarat Lasse, men det gjorde vi aldrig. Läkaren var död, tyvärr.
Gösta Vestlund beskriver sonen Lasses examen som en av händelserna i livet som skänkt honom mest glädje och stolthet. Och då ska man veta att konkurrensen vad gäller imponerande insatser i just Gösta Vestlunds fall är hård.
Som rektor på Tollare folkhögskola väckte han snart rabalder för sina progressiva tankar. Husmor och vaktmästare fick plats i styrelsen, elevdemokrati etablerades, nya amerikanska forskningsrön kring pedagogik implementerades i utbildningsplanen, titlar lades bort och dureformen infördes. Det sista var kanske särskilt uppseendeväckande i ett ännu mycket hierarkiskt Sverige.
– Vi ville bygga en skola med så få hinder som möjligt och för mig var det självklart att säga du. Jag kommer från arbetarrörelsen, var politiskt ganska radikal som ung och är från Dalarna där man alltid använt begreppet du. Det finns en historia om kronprinsen, sedermera Gustaf V, som gästade Dalarna och fick repliken från en genuin dalmas att ”Vi säger alltid du till alla, utom till dig och far din”.

Tystade kritiker
Men motstånd mötte som sagt nymodigheterna. 1954 kallades Gösta Vestlund till Sveriges Radio för att debattera dureformen med en äldre, distingerad kollega. Kollegan var inte imponerad av Vestlunds påhitt.
– Han sa att det skulle gå utför med disciplinen och respekten på skolan. Då undrade jag om duformen genomförts på skolan där han var rektor, som var ett av landets mest erkända. Då sa han: ”Vi har inte infört den och tänker inte göra det heller.” Och då svarade jag att då är det vi som har erfarenheten och inte ni. Och vad skulle han säga sen? Därefter blev stämningen i studion väldigt seg.

Seminarium till hans ära
Gösta Vestlunds betydelse för Tollare folkhögskola återspeglas bland annat i de årliga Vestlund-dagarna, ett seminarium för folkbildning. Ändå var han bara verksam som rektor på skolan i sammanlagt sex år, 1952-58, vilket är en relativt kort period med tanke på att Vestlund arbetade inom skolväsendet i närmare ett halvt sekel, 1934-1978.
Historierna från yrkeslivet är av förklarliga skäl många, uppdragen, insatserna och utmärkelserna likaså, och att Gösta Vestlund varit en uppskattad rektor på Tollare märks bland annat när NVP besöker en av hans föreläsningar där mängder av före detta elever flockas i Orminges bibliotek.
Mest berömd av hans tidigare elever är dock Olof Palme, som han undervisade i svenska och kyrkohistoria vid Sigtuna Humanistiska Läroverk på 40-talet.
– Han var trevlig som elev. Lugn och skötsam. Han bar ofta kortbyxor och hade sin realskolemössa på sned med skärmen åt ett visst håll och jag kan tänka att han redan då hade skärmen åt vänster.

”Tycker bra om kungen”
Även kung Carl XVI Gustaf har undervisats av Gösta Vestlund.
– Som kronprins besökte han alla myndigheter i landet för att informeras om hur de fungerar. Tre dagar var han på Skolöverstyrelsen och då blev det min uppgift att informera om folkbildning och vuxenutbildning.
– Det visade sig att vi hade en del gemensamma erfarenheter. Vi hade båda tagit studenten på läroverket i Sigtuna och resonerade glatt om gamla lärare. Dessutom hade han nyligen besökt Etiopien och eftersom jag arbetat i Afrika i olika sammanhang hade vi mycket att prata om. Det händer att jag träffar kungen, bland annat vid studentskivorna i Sigtuna, och jag tycker bra om honom, men själv är jag republikan.

Följer med i forskningen
I juni i år fyller Gösta Vestlund 102 år och han deltar alltjämt i debatten kring folkskolans utveckling, bland annat genom krönikor på ämnet i Folkhögskolans tidning, som utkommer sex gånger om året.
– Och den krönikan brukar jag nästan alltid skriva utifrån något nytt forskningsresultat. Jag drivs av ett intresse för att finna hjälpmedel eller verksamhetsformer som förbättrar utvecklingen, säger Gösta Vestlund.
Om du önskar omväxling såg jag annars att Tollare folkhögskola nyligen sökte ny rektor – kanske läge att skicka in en ansökan?
– (Skratt.) Ja, jag vet inte… Det finns ju en åldersgräns, men regeringen Reinfeldt har ju luckrat på den gränsen, så det kan ju hända att regeringen Löfven luckrar på den ytterligare så att även 101-åringar kan bli aktuella för arbetslivet igen.
Fått medalj av regeringen
Namn: Alf Gustaf Gösta Vestlund
Född: 15 juni 1913 i Gagnef, Dalarna.
Bor: Sedan 1961 i ett radhus i Skogalund.
Familj: Barnen Lars, 71, och Nina, 67, två barnbarn och två barnbarnsbarn. Gift två gånger, med Martha och Ebba, som båda gick bort i cancer.
Bakgrund: Lärare, rektor, inspektör i Skolöverstyrelsen. Filosofie hedersdoktor. Har fått regeringens Illis Quorummedalj som delas ut för att belöna kulturella, vetenskapliga och allmännyttiga insatser.

LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG