FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Adolf, Alice

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
23 juni 2018

Skor berättar sin historia

Kultur & Nöje 11:51 | 27 januari 2015 Det senaste året har tagit Betty Ann Mörelius från en strand vid Sydkinesiska sjön till Nacka konsthall. Skor är temat, som symbol för människo­värde.
Som konstnär kallar sig Betty Anne Mörelius för BAM, och de skor hon använder till bilder och en installation i konsthallen hittade hon ilandflutna utanför Bangkok.
– Jag var på resa när kraftiga vågor spolade upp mängder av skräp på stranden, som blev liggande, bland annat många skor. De var trasiga, ruttna och ibland till hälften uppätna, eller övervuxna med havsdjur. Jag blev arg över att havet används som en soptipp, men blev fascinerad av de här skorna. De ville berätta en historia och jag fotograferade på stranden hela semestern.

Hållbar utveckling och frågor om människovärde har alltid engagerat BAM, och hon har tidigare använt en röd sko i sin konst, som en symbol för rätten att få uttrycka sina åsikter och för alla människors lika värde.
– Jag vill jobba med sådant som vi ofta förbiser. En sko är längst ner vid den smutsiga marken, och den köps, slits och slängs. Den har ett liv. Och många människor behandlas som gamla skor idag.

Kusligt och vackert
Foton av skorna längs kusten utanför Bangkok är en stor del av utställningen, som hon kallar ”Subsurface”, men i några kylskåp finns också ett antal av dem på plats.
– Jag vill ta upp miljöfrågan och kylskåpen står för bevarande. När jag skulle lämna stranden kände jag att jag ville fortsätta arbeta med de här skorna, så jag fyllde en resväska och tog med hem till Värmdö. Nu har jag vakuumförpackat dem för att stoppa deras förfall.

Nu ligger skorna i påsar i skåpen som en installation.
– Skorna kan ses som liv eller som kroppsdelar. De som sett utställningen har tyckt att det varit både lite kusligt och poetiskt, och det är det för mig också: kusliga men vackra känslor om liv och död och förvandling.

Skorna kommer hon att fortsätta arbeta med i ett nytt projekt, men exakt vad det ska bli är för tidigt att säga.
Annons Annons

POPULÄR PROFIL
/link/83d02dcfa407458fa1aa1e0529ef37de.aspx

Han är årets Värmdöbo

Robin Brown fick rekordmånga röster
MEST LÄST IDAG