FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
27 maj 2019

Nadia Enedahl

Lämnar studion för Lundellturné

Kultur & Nöje 11:45 | 14 juli 2014 Ena dagen sitter Andreas Dahlbäck bakom trummorna på Ulf Lundells sommarturné. Nästa är han tillbaka i sin studio i Sjöstaden för att spela in eller mixa.
Andreas Dahlbäck har drivit sin studio i källaren på Textilgatan i Hammarby sjöstad i 15 år. De smått labyrintiska fyra rummen och kök har succesivt fyllts av syntar, mikrofoner och utrustning från golv till tak.
Och trumset, eftersom Andreas Dahlbäck själv har 13 stycken. Ett står i den största studion, som han själv arbetar i. Han är där ”nästan jämt”. De andra rummen hyr han ut till bland annat Marcus Jägerstedt, som arbetar med Robyn och Sirqus Alfon.
Durango recording har blivit namnet och Andreas Dahlbäck kan vara vara producent, mixare, tekniker eller trummis, beroende på vem som anlitar studion.
Med Ulf Lundell har han spelat sedan 2003 och delar av det senaste albumet ”Trunk” spelades in i Andreas Dahlbäcks studiorum och han var medproducent på några låtar.
– Annat spelades in i Benny Anderssons studio och på Circus, men det går att få till ett rockigare ljud i det här rummet. Betongväggar ger energi.

Slut efter varje konsert
Energi krävs också på konserterna, som ibland tar bandet landet runt med  buss, men lika ofta åker Andreas Dahlbäck hem och jobbar ett par dagar mellan spelningarna. 
– Vi ses alltid två timmar innan konserten och äter tillsammans. Sen har vi en och en halv timme i logen där vi lyssnar på en gemensam Spotifylista och pratar igenom seten vi ska spela så att alla är på samma nivå. Sen kommer boosten av sig själv när man kliver på scenen.

Ulf Lundell är en av de roligare att spela med, säger Andreas Dahlbäck.
– I år är konserterna två och en halv timme och det är jobbigt eftersom jag slår hårt till hans musik. Peter Lemarc blir raka motsatsen. Inför hans enda spelning har han sagt att trummorna inte ska låta mer än att man kan prata samtidigt. Efter en spelning med Ulf är jag helt slut och då är det härligt att sitta i turnébussen med lite vin och åka iväg i den svenska sommarnatten. 

Ny platta med Ternheim
På programmet i år står arbeten med Caroline af Ugglas, en spelning med Peter LeMarc och en ny skiva med Anna Ternheim, som han arbetat med sedan 2004.
– Och så ska jag jobba mer med Ulf. Han firar ju 40 år som artist nästa år.
Studiorummet är hemtrevligt belamrat med instrument, lampor och tavlor. Vilket är noga uttänkt.
– Man kan jobba i ett helt vitt rum, men som det här rummet ser ut blir folk inspirerade och vill börja spela. Musiken blir bättre om folk har kul, och alla grejer gör det här till ett dagis för mig.

Artistpsykologi
Arbetet med artister kräver också psykologi.
– Det är pressande att vara artist, du måste gå ”all in” och göra en enda grej. Ska det då skapas en skiva gäller det att ändå skapa en avslappnad miljö i studion. Ibland sitter man och pratar i en timme för att komma över en låsning. Om man sen provar igen brukar det kunna gå bättre. Och om artisten mot slutet börjar tvivla på resultatet och frågar sig om det duger gäller det att vara psykolog för att knyta ihop säcken.
– Artister som Ulf vet vad de vill. Men med kraven blir jobbet tuffare.

Trots sina många roller och ”smått galna år”, där han på något sätt arbetat med mellan 20 och 25 skivor om året, har han ytterligare ett ben att stå på.
– Jag gör röstjobb till jinglar och annat. Det är en utmaning, men jag har en bra röst.
Men han lyssnar aldrig på de skivor han arbetat med.
– Mina öron förlåter inte som andras gör. Jag hör och minns om det fuskats för att dölja något fel. Man vill inte bli avslöjad.
Spelar på Skansen
Lyssna på Andreas Dahlbäck när Ulf Lundell spelar på Skansen den 14 augusti.

TOLLARE
/link/e90956e67541421b9a3d58da319f2798.aspx

Stor och liten
lär av varandra

Projektet där ung och gammal möts
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG