FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Frej, Freja

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
23 januari 2019

Här skapas en ny scen för konsthantverk

Kultur & Nöje 00:00 | 02 april 2007 Gustavsberg får en ny konsthall. I Gula byggningen. ”Vi ska vara en spjutspets inom konsthantverk”, säger hallens konstnärliga ledare Maj Eskilsson.

Om två månader ska Maj Eskilsson visa upp den nystartade Gustavsberg konsthalls första egna utställning i Gula byggningens stora sal. Konsthantverk i alla material ska få en ny scen i Sverige. Foto: Jenny Frejing I Dag Landviks och Gustavsberg hamn AB:s nya satsning är det konsthantverk som står i fokus. Samtida keramik och glas får eget utrymme, men Gustavsbergs konsthall, som öppnar i juni, ska visa konsthantverk i alla material och av såväl svenska som utländska formgivare.
Som konstnärlig ledare är Maj Eskilssons uppdrag att göra Gustavsbergs konsthall till en ledande scen för konsthantverk i landet. En scen som dessutom ska bli respekterad i ett internationellt perspektiv.
Dubbelpremiär
Planerna blev kända förra veckan och den första utställningen öppnar redan om två månader. Den ska knyta an till Gustavsbergs traditioner:
– Den ska bestå av svenska och skandinaviska konstnärer och konsthantverkare som arbetar i keramiska material. Det blir modern skulptural keramik.
Mer än så vill Maj Eskilsson inte säga nu eftersom alla detaljer inte är klara.
– Men det kan bli två parallella utställningar, en i Kyrksalen och en i östra flygeln. Båda med anknytning till keramik och glas, säger hon.
Maj Eskilsson har arbetat sedan mitten på februari med konsthallen och håller nu på att ta fram programmet för både 2007 och 2008. Knutna till projektet är också projektledaren Caroline Södergren och utställningsproducenten Agneta Linton.
Vad är det som ska göra konsthallen internationellt känd?
– Vi ska ha hög kvalitet på det som visas. Det ska vara hög kvalitet på de enskilda verken och en hög tematisk kvalitet i utställningarna.
Eftersom satsningen har så höga ambitioner tror hon inte att det blir svårt att få hit de konsthantverkare de vill.
Fyra till fem egna utställningar per år ska man kunna presentera på Gula byggningens övervåning. Formatet kan bli stort eftersom huset tillåter det.
Dessutom ska den östra flygeln användas till mindre utställningar som inte kräver lika lång planering.
– Den ska vara mer flexibel, för att vi också ska kunna ha ett nyhetsvärde i det vi visar.
Uppsving senaste åren
Om utställningarna ska behandla konsthantverk i alla olika material så ska den västra flygeln knyta an till Gustavsbergs keramiska tradition. Här ska man visa och sälja modern svensk keramik.
Men det blir inte fråga om ”servisgods”, enligt Maj Eskilsson, utan utvalda verk av framstående konsthantverkare. ”Expon” ska visa det senaste inom svensk keramik- och glaskonst.
Enligt Maj Eskilsson har det svenska konsthantverket fått ett uppsving under de senaste tio åren.
– Det händer mycket, både bland etablerade och unga konsthantverkare och i alla olika material. Det har också börjat föras ett samtal i media kring konsthantverk, som saknades förr.
Den nya konsthallen är en av flera satsningar som är på gång i Gustavsbergs hamn. Också Tornhuset och Glashuset ska få nya verksamheter, men vad det blir är ännu inte klart.REVY
/link/252ca16b439642e999055803385e5405.aspx

Sång, skratt och
brännande frågor

Snart premiär för revy i Stavsnäs
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG