FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Gottfrid

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
15 december 2018

Gustavsberg vill tillverka Nobelservisen

Nyheter 00:00 | 21 december 2004 GUSTAVSBERGS HAMN NÄRINGSLIV Hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg (HPF) vill åter överta tillverkningen av delar av porslinstillverkningen från nedläggningshotade Rörstrands tillverkningar i Lidköping.
– Så fort jag fick nys om nedläggningen så kontaktade jag Rörstrand för att kunna ta tillbaka det som en gång gjordes på Gustavsberg om tillverkningen läggs ner, säger Lars-Erik Harvig, vd för HPF i Gustavsberg.
Harvig tror starkt på Gustavsbergsfabrikens möjligheter att överta kända Gustavsbergsprodukter som Nobelservisen, Blå Blom, Diné och servisen God jul från finska Iittalas tillverkning i Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping.
– Dessa produkter görs i benporslin och Gustavsberg är ensam om att tillverka benporslin i Norden och blir nu Sveriges enda porslinsfabrik. Den är dessutom svenskägd och har all tillverkning i Sverige, dvs i Gustavsberg sedan 1825.
– Den keramiska kompetensen, hos porslinsarbetarna att tillverka äkta porslin håller på att försvinna ur Sverige, vi på Gustavsberg är nu den fabrik där dessa flera hundra år gamla kunskaper hålls vid liv och utvecklas inför framtiden, säger Harvig.
Harvig hänvisar till att varken Rörstrand i Lidköping, Iittala, Arabia eller Höganäs tillverkar benporslin. Lidköpingsfabriken arbetar med fältspatsporslin.
– Vår ambition är att ta över varumärkena men vi kan ju också tillverka åt Rörstrand. Men jag vet inte vad de behåller och vad de lägger ut på tillverkning utomlands, säger Harvig.

Förhandlingar pågår
Vd:n för Iittala-Rörstrand och BodaNova-Höganäs Keramik AB, Jan Johansson, betonar att inga beslut är fattade ännu och att fackliga förhandlingar pågår.
– Vi är självfallet intresserade av att de hör av sig till oss om de är intresserade av legotillverkning åt oss, sen måste vi naturligtvis titta på de erbjudanden vi från utifrån strikt företagsekonomiska förutsättningar, säger Jan Johansson.
Enda smolket i bägaren skulle vara om Rörstrand, som de hittills uttalat, behåller tillverkningen men lägger ut den på utländska konkurrenskraftiga fabriker i exempelvis Asien.
– Då har vi ingen möjlighet att konkurrera med priser, säger Harwig.

10 anställda
1994 la Hackman ner tillverkningen av hushållsporslin i Gustavsberg och tillverkningen av de kända Gustavsbergsprodukterna, däribland Blå Blom, överfördes till Lidköpingsfabriken.
HPF i Gustavsberg omsätter i dag 5-6 miljoner kronor per år och har idag 10 anställda. Företaget tillverkar 150 000 koppar, muggar och krukor och vaser och kompletta serviser i den gamla porslinsfabriken.
– Vi tillverkar ett 30-tal olika dekorer och har tagit upp Stig Lindbergs Ribb-dekor, säger Harwig.
Företaget har 1997, 1998 och 1999 tilldelats designpriset Utmärkt Svensk Form och fick 2003 utmärkelsen Formex Formidable och 2000 Formex Designpris.
HPF i Gustavsberg var ett av de två bolag som utvecklades ur det kommunala porslinsbolaget, Värmdö Utveckling och Produktions AB med Siv Juhlin i spetsen. Idag är Lars-Erik Harwig huvudägare och vd efter Siv Juhlin.

KULTUR
/link/37331c0e91ed4ed2ab1a5c4ad0a48383.aspx
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG