FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Einar, Enar

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
26 september 2017

Den nyblivna entreprenören Martin Törnerud säljer cheddarost, som har blivit utnämnd till världens bästa cheddar av den kända tv-kocken Gordon Ramsay.

Nacka satsar på unga nyföretagare

Nacka/Värmdö 10:31 | 15 juli 2017

Under fyra sommarlovsveckor får gymnasieungdomar chansen att skapa sina egna sommarjobb när Nacka och Värmdö satsar på konceptet Roligaste sommarjobbet.

För andra året i rad får ett 50-tal ungdomar mellan 16 och 18 år chansen att arbeta med sina egna affärsidéer i Nacka kommun.

– Tanken är att de ska utveckla sina entreprenöriella förmåga. Det handlar om att lära sig tänka utanför ramarna och att ta för sig — egenskaper som formar drivkraftiga människor och som du har användning av inom alla branscher, säger Märta Eriksson, som är en av två programansvariga för Roligaste sommarjobbet i Nacka.

En av årets deltagare är Martin Törnerud, 17 år. Han läser samhällsprogrammet med internationell inriktning på Nacka gymnasium.

Tv-kock lovordar osten
När han blev antagen till Roligaste sommarjobbet började han genast att spåna på affärsidéer. Efter att ha funderat över vad han själv gillar bestämde han sig. Affärsidén blev att sälja cheddarost.

– Jag har alltid älskat ost, säger Martin Törnerud och berättar att han som barn brukade få ost i påskäggen.

Han har fått en veckas utbildning i entreprenörskap och har efter knappt två veckor sålt ett 40-tal ostar. Han levererar dem personligen med cykel.

– Det har gått över förväntan. Jag har lärt mig att kunderna inte kommer till mig utan jag måste komma till dem, att du måste pusha på utan att vara till besvär.

Hur låter det när du försöker sälja en cheddarost?
– Det är inte viken cheddar som helst. Det är en ekologisk cheddar utan tillsatser. Den tillverkas i den engelska byn Cheddar och enligt samma recept sedan 1861. Genom åren har den tagit hem flera fina priser och blivit utsedd till en av världens bästa cheddar av ingen mindre än matikonen Gordon Ramsay.

Törnerud kan tänka sig att starta eget efter studenten.

Bonus om de kan dra in cash
Förutom regelbunden handledning får sommarlovsentreprenörerna ett startkapital på 2 000 kronor, motsvarande 12 kronor och 50 öre i timmen under fyra veckor; om de inte lyckas tjäna mer på verksamheten.

– Det är viktigt att komma ihåg att Roligaste sommarjobbet främst är ett utbildningsprogram. Sedan är det bara en bonus om de kan tjäna pengar, vilket är en effekt av ett välmående företag, säger Märta Eriksson och menar att det blir missvissande att prata om kronor per timme eftersom man aldrig får betalt för att utbildas.

I år kör även Värmdö kommunen med konceptet Roligaste sommarjobbet, där deltar 14 ungdomar.


AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MEST LÄST IDAG