FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Einar, Enar

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
26 september 2017

Jansson ordnade historiskt svenskt VM-guld i stafett

Sport 15:13 | 09 juli 2017

OK Ravinens Helena Jansson var med och vann ett historiskt svenskt VM-guld i sprintstafett medan Gustav Bergman fixade ett nytt orienteringsbrons.

– Helt underbart, säger Helena Jansson.

Det mesta har handlat om världsstjärnan Tove Alexandersson under mästerskapet i estländska Tartu, cirka arton mil söder om huvudstaden Tallinn. Hon avstod finalen i sprint efter att ha vaknat upp med förkylningssymptom. Därefter har ingenting kunnat stoppa henne.

Det har sammanlagt blivit två individuella guld — långdistans och medeldistans — och ett stafettguld.

Det svenska stafettlaget med bland andra Helena Jansson från OK Ravinen tog tidigt ledningen. Sverige var efter första sträckan hela 45 sekunder före tvåan Finland. Avståndet utökades med ytterligare en minut efter andra och i mål var de närmare tre minuter före tvåan Ryssland.

Senast Sverige vann damstafetten på ett VM var 2004.

Brons i herrstafetten

Helena Jansson var även med och vann ett historiskt svenskt guld i sprintstafett.

– Det känns så himla häftigt att vi äntligen får till det och lyckas vinna sprintstafetten med tanke på de bra förberedelser vi gjort under flera års tid, säger Helena Jansson i ett pressmeddelande.

I herrstafetten ordnade Gustav Bergman från OK Ravinen ett svenskt brons på den tredje och avslutande sträckan. Bergman sprang ut som fyra, hela 52 sekunder efter trean Litauen. Det dröjde dock inte länge förrän han hade avancerat upp till tredjeplats.

– Jag var ganska säker på att jag skulle kunna passera Litauen om jag bara gjorde mitt. Och det har jag gjort på ett bra sätt. Redan vid tredje kontrollen var jag ikapp Litauen och förstod då att jag var uppe på bronsplats, säger Gustav Bergman i ett pressmeddelande.

Gjorde du någon attack mot guldet?

- Egentligen inte faktiskt. Vi märkte på gårdagens medeldistans att om du försöker för mycket i den här terrängen gör du misstag. Min taktik var att plocka kontrollerna lugnt och säkert, och hoppas på att de andra lagen gör misstag. Men det blev inga, säger han.

Totalt blev det sju svenska medaljer, av dem fyra guld.


AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MEST LÄST IDAG