FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Einar, Enar

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
26 september 2017

Sebastian Walfridsson i J18-landslaget.

Ingarötalang närmar sig drömmen om NHL

Ishockey 12:12 | 04 juli 2017

Sebastian Walfridsson, 18, hann knappt börja jubla över att bli vald i NHL-draften innan telefonen ringde. Beskedet: Åk direkt till Washington. En vecka senare har han samlat på sig mängder av värdefulla erfarenheter från hockeyns absoluta finrum.

Exakt noll (0) spelare från Ingarö har spelat i NHL, eller ens draftats av en NHL-klubb. Det vill säga fram till förra helgen — när Sebastian Walfridsson, fostrad i Värmdö HC, valdes av Washington Capitals.

Därmed hade NHL-klubben, där bland andra Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström spelar, tingat rättigheterna att knyta den talangfulle backen till sin organisation.

För 18-årige Walfridsson var detta givetvis en mycket stor händelse, som han dock knappt hann ta in innan telefonen ringde.

”Svårt att förstå”
– Direkt ringde Ross Mahoney (assistent general manager) mig och bad mig åka till USA redan morgonen därpå, berättar Sebastian Walfridsson.

På plats i amerikanska huvudstaden har Walfridsson fått bekanta sig med klubben under ett så kallat development camp.

– På lägret går man igenom lite vad klubben står för och vilka målsättningar de har. Vi spelare testas fysiskt både på och utanför is. Sen har vi haft lite aktiviteter som inte har med hockey att göra, till exempel bowling, för att lära känna varann lite mer.

Vad har gjort störst intryck?
– Proffsigheten. Jag kommer ändå från en klubb (Modo) i Sverige där det mesta redan är proffsigt. Men skillnaden är så stor så det är nästan svårt att förstå. På rak arm så skulle jag säga att det är ungefär 15-25 personer som är runt omkring oss spelare hela tiden. Det är allt från läkare, fystränare, videoansvariga, kockar, kostansvariga, materialare och en massa mer. Vad du än behöver hjälp med så fixar de det direkt. Allt för att vi spelare ska kunna prestera så bra som möjligt.

Tackar Niklas Kronwall
Att bli draftad är dock ingen garant för att verkligen få spela i NHL. Sebastian Walfridsson är inställd på att mycket hårt arbete återstår, och efter sommaren återvänder han till Örnsköldsvik och Modo, där han under våren blev svensk mästare i såväl J18 som J20.

Hur gärna skulle du vilja spela i NHL?
– Det är svårt att beskriva... men jag ska göra allt jag kan för att uppfylla drömmen om NHL, som jag haft sedan barnsben, säger Sebastian Walfridsson, som även riktar ett tack till Tre Kronors och Detroit Red Wings back Niklas Kronwall.

I mars 2016 avled Sebastians pappa i cancer. En svår tid där stödet från familj och vänner betydde oerhört mycket.

Även Niklas Kronwall stöttade det unga backlöftet.

– Niklas förlorade också sin pappa vid tidig ålder. Han delade med sig av sina erfarenheter om vad han hade gått igenom och hur han agerade, det hjälpte mig mycket.

– Jag kan säga som så att hade jag inte haft det stödet vid rätt tidpunkt så hade jag förmodligen inte varit där jag är idag, så jag är för evigt tacksam, säger Sebastian Walfridsson.

”En fysisk back”

Namn: Sebastian Paul Morgan Walfridsson
Född: 19 mars 1999 på Ingarö
Längd/vikt: 183 cm/88 kg
Moderklubb: Värmdö HC
Position: Back
Klubb: Modo, draftad av Washington Capitals
Spelstil: ”Jag är en fysisk back som för det mesta håller till i egen zon, men hänger gärna på i anfall när lägen finns.”

Källa: Eliteprospects.com


AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MEST LÄST IDAG