FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Einar, Enar

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
26 september 2017

Carl Sténson, Hellas, inledde utomhussäsongen med nytt personligt rekord, 5.30, på tävlingen Touch the Clouds i tyska München.

Hoppas på KTH-examen
och plats i Finnkampen

Stavhopp 12:45 | 05 juni 2017

Med 5.30 i säsongsstarten i München slog Carl Sténson nytt personligt utomhusrekord. I sommar jagar han plats i Finnkampen – och en examen från KTH.

Sverige har de senaste 10-15 åren varit bortskämda med starka stavhoppare — ändå är det först den här våren som vi fått en potentiell världsstjärna i grenen.

Svenskamerikanen Armand Duplantis har hoppat som ingen annan tidigare gjort i hans ålder. 17-åringen har slagit till med världsrekord för juniorer såväl utomhus (5.90) som inomhus (5.82). Utomhusnoteringen innebar dessutom nytt svenskt seniorrekord och världsårsbästa.

”Vi sporrar varndra”
I skuggan av Armand ”Mondo” Duplantis prestationer har även Carl Sténson, Hellas, slagit personligt rekord. När utomhussäsongen startade i München, med tävlingen Touch the Clouds, kom Sténson trea på höjden 5.30.

24-årige Sténson, som har tre senior-SM-guld (ett utomhus 2013 och två inomhus 2015 och 2016), tycker enbart att det är positivt att det hårdnar i svenska stavhoppseliten.

– Vi sporrar varandra till att hoppa högre och högre, och det är ju precis det man som stavhoppare vill åstadkomma, att hoppa högre.

Så det finns ingen del i dig som ser Duplantis höjder och tänker: ”Tusan också — nu blir det ju närapå omöjligt att bli bäste svensk i grenen”?
– Nej, jag tänker inte så. ”Mondos” framgångar är fantastiska för svensk friidrott. Intresset ökar. Jag fokuserar på mitt. Den stora tävlingen för mig i sommar är senior-SM i Helsingborg. Sen har jag som mål att vara en av tre i laget till Finnkampen.

Sett till årsbästalistan inomhus (eftersom utomhussäsongen precis börjat fanns i helgen ännu ingen officiell svensk årsbästalista för stavhopp utomhus på friidrott.se) blir det en hård kamp om platserna till Finnkampen, där Sténson för tillfället parkerar på en delad tredjeplats.

Dock har flera namnkunniga konkurrenter ännu inte gjort säsongsdebut.

– Tidigt på säsongen är det ofta svårt att säkert veta var i konkurrensen man står, men klart är i alla fall att jag har fått en bra start på året. Jag har varit skadefri och kommer utan tvekan tacka ja om jag blir tillfrågad att hoppa på lag-EM.

Kämpar med KTH-examen
Samtidigt tampas Sténson i skolbänken. Förhoppningen är att i sommar bli klar med civilingenjörsexamen i medieteknik på KTH.

– Jag håller på med data- teknik, interaktionen mellan människa och dator.

Det låter avancerat. Hur hinner du med studier, elitsatsning i stavhopp och att dessutom vara ledare i Hellas?
– Visst är det ganska fullt upp, men eftersom det är kul är det inga större problem. På Hellas försöker jag hjälpa till så mycket som jag kan, det är väldigt roligt att lära ut och stämningen i klubben är hög. Man hinner med det som man vill hinna med.


AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MEST LÄST IDAG