FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Einar, Enar

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
26 september 2017

Inför derbyt: Kan Älta vända den negativa trenden

Sport 11:26 | 28 maj 2017

Lokalrivalerna Boo FF och Älta IF jobbar i olika delar av tabellen. När det är dags för årets första derby har Boo FF chans att befästa sin position i toppen. I Älta finns risken att jumboplatsen cementerades än mer.

Inför seriestarten sa Älta IF:s tränare Pjer du Puy till NVP:
– Vi ska i alla fall komma före dem (Boo FF) i tabellen så att det inte blir något maktskifte inom damfotbollen i kommunen.

Boo FF:s tränare Paulo Bustamente var i samma artikel tydlig med lagets mål:
– Vi siktar på topp tre, säger Paulo Bustamante.

Utifrån rådande förutsättningar, det vill säga efter knappt en tredjedel av säsongen, ser det tufft ut för Älta IF att leva upp till målsättningen. Älta IF som förra året åkte ur Elitettan hade nog hoppats på en smidigare start på division 1 södra Svealand.

Spelar ihop nytt lag
Laget har spelat sex matcher, inte vunnit en enda match, och ligger sist i tabellen. Men Pjer du Puy är inte förvånad över resultaten. 
– Vi åkte ur förra året och tappade sju ordinarie spelare och vår poängspelare Anna Sterner som gjorde hälften av målen drog korsbandet. Många av de nya spelarna är mellan 16 och 19 år och har inte spelat på den här nivån innan. Men för vår del har det handlat om uddamålförluster och oavgjorda matcher, och många matcher har varit mot topplagen. Så vi är inte på något sätt chanslösa mot något lag, säger han.

Pjer du Puy berättar att laget framför allt måste få igång målskyttet, och våga vårda bollen mer.
– Vi måste börja våga lita på oss själva. Försvarsmässigt räcker vi till, men anfallsspelet hela vägen nerifrån och upp går för långsamt. Det blir för många touch och då hinner motståndarna formera sig. Vi måste börja spela snabbare.

Har division 1 varit tuffare än ni trodde?
– Jag har jobbat som tränare i 20 år och årets serie är den överlägset tuffaste division 1-serie jag varit med om. Men vi visste att det skulle bli tufft efter de förutsättningar som var. Det är nu i juni som vi behöver vända på det här, säger Pjer du Puy.

Målet: Nå Elitettan
Boo FF har däremot vunnit samtliga matcher utom en som slutade oavgjort. Paulo Bustamente berättar att det är positiv energi i laget just nu.
– Det har varit en härlig start på säsongen. Det känns som att bollarna studsar in i stället för ut, samtidigt som vi har gjort bra prestationer. När vi spelar derby kommer det att handla om två motiverade lag som ger allt.

Vad är orsaken till den fina starten?
– Vi har ett ungt lag som spelat ihop i tre år och blir bättre hela tiden. För mig som ny tränare har det varit att fortsätta med de goda sakerna, och bygga på med lite nytt. Men det här är en jämn serie och jag tror att Sätra och BP kommer att fortsätta ligga högt upp i tabellen.

Skulle ni vara redo att ta klivet upp i Elitettan?
– Det är föreningens ambition, men både sportsligt och organisatoriskt saknas det fortfarande lite. Elitettan är också förenat med högre kostnader. Men det är en resa som vi vill göra, säger Paulo Bustamente.

Hur ska ni fortsätta kunna ha topphäng? 
– I juni blir det tätt med matcher. Det är nu vi får se hur vi hanterar skador, sjukdomar och avstängningar. Men vi ska fortsätta förfina vår passningsorienterade fotboll och utveckla hur vi varierar den, säger Paulo Bustamente.


AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MEST LÄST IDAG